Hodočašće sv. Leopoldu u Zagreb

U subotu 16. travnja 2016. naša župa sv. Leopolda Bogdana Mandića hodočastila je u zagrebačku Dubravu častiti tijelo našeg zaštitnika. Osim župljana naše župe hodočašću su se pridružili i vjernici iz dekanata. Po dolasku u Zagreb, strpljivo smo stajali u koloni vjernika kako bi dočekali svoje vrijeme s našim svecem.  Poseban osjećaj je bio dotaknuti sarkofag s tijelom svetog Leopolda. Osjećali smo bliskost s njime i zahvalili mu za sve ispunjene molitve i zagovore. Sudjelovali smo i na euharistijskom slavlju koje je u župnoj crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića uz izloženo svečevo tijelo predvodio krčki biskup Ivica Petanjak.

Biskup je u svojim uvodnim riječima naglasio da slobodno možemo uskliknuti “ovo je dan što ga učini Gospodin za nas vjernike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Boke kotorske i svih drugih krajeva koji su došli i dolaze ovih dana u ovaj grad da proslave ovog čovjeka koji je cijeli svoj život želio živjeti u Hrvatskoj. Ovdje smo kao braća i sestre da produbimo svoju vjeru”. Uz sarkofag s tijelom sv. Leopolda izmjenjivali su se mladi u hrvatskim narodnim nošnjama, što je bio prekrasan prizor. Posebno se osjetila pripadnost našeg svetog Leopolda i zajedništvo u vjeri svih prisutnih.
U propovijedi je biskup Ivica Petanjak istaknuo kako je „sv. Leopold s pravom svetac milosrđa. Milosrđe koje je on pola stoljeća svoga svećeništva svakodnevno dijelio imalo je veliku cijenu. Sv. Leopold shvatio je srž i bit iz koje je izvirivao sav Isusov život a to je volja Božja. Vjerovao je da poslušnost koju je on kao redovnik i svećenik dao Bogu i ljudima vrijede više od sve njegove volje, želje, nadanja.˝

Razmišljajući o današnjem danu, biskup je istaknuo kako „jedan rastom mali redovnik i svećenik, ponizan i malen, koji je cijeli život radio na sebi i sebe u red dovodio kako bi drugima mogao posredovati neizmjerno milosrđe Božje,  oko sebe je sve ove dane prisutnosti njegovog neraspadnutog tijela u Hrvatskoj, okupio masu svijeta˝. To je posebna poruka nade i vjere našeg hrvatskog vjernog puka.

Svima nam se urezala u pamćenje rečenica: “Ne možemo slaviti sv. Leopolda, ne možemo ubirati plodove Svete godine milosrđa a da pritom ne slijedimo vječna načela evanđelja i primjer Isusove poslušnosti. Isus Krist jedini je Put, Istina i Život kojeg je Otac nebeski poslao ovom svijetu. Sveti Leopold je tim Putem išao, tu Istinu svjedočio i taj Život živio. Drugoga puta nema.”

Ovaj dan bio je poseban za sve nas. Osmijeh nam je bio na licima i duša ispunjena. S pjesmom i molitvom vratili smo se svojim kućama.

                                                                                                                                                                                             I.M.